The Fold

‘ for the fold announces that the inside is nothing more than a fold of the outside’
Simon O'Sullivan, Definition: 'Fold', The Deleuze Dictionary (2005)

Immanent – in zichzelf besloten, de materie niet overstijgend - herlezen Pieter Huybrechts en Erki de Vries telkens opnieuw de ruimte waar zij in werken. Bestaande informatie wordt door herhaling en kadrering verschoven tot een nieuwe diepere ruimte zich vormt. Zo ook bij The Fold.

The Fold bestaat uit verschillende segmenten. Allereerst is er de installatie die een geheel van eenvoudig opengevouwen vlakken lijkt te zijn. Daarnaast is er een reeks van werken te zien die de blik op deze installatie vastzetten. En worden er verschillende reeksen van werken getoond die een geplooide interpretatie geven van eerdere installaties in M Museum Leuven en CC Mechelen.

Het begrip Le Pli / The Fold van Gilles Deleuze staat voor de vorming van subjectiviteit en de ontwikkeling van mogelijkheden. Alles is aanwezig, maar door onze manier van observeren is ook alles veranderlijk, in constante beweging. Worden nieuwe verbindingen gemaakt met bestaand materiaal. Er is niet meer dan er is, maar door de wijze van vouwen is het telkens mogelijk om een nieuwe wereld in kaart te brengen.